BINE AI VENIT!

Situată în nord vestul Europei, în vecinătatea Mării Nordului, Belgiei şi a Germaniei, Olanda are o economie deschisă, care se află în primele 20 din lume, iar moneda oficială din Olanda este Euro. Limba oficială a Olandei este olandeza, dar practic toată lumea vorbeşte engleza şi foarte multă lume vorbeşte germană.

SCURT ISTORIC

Majoritatea persoanelor consideră Ţările de Jos şi Olanda sinonime. Însă Olanda reprezintă doar zona de vest a coastei. Olanda este o monarhie constituţională, numele regelui este Willem Alexander.

Olanda este stat membru fondator al Beneluxului, Uniunii Europene şi al Acordului de la Schengen. Olanda este binecunoscută în România pentru lalele, mori de vânt, caşcavalul Gouda şi pentru toleranţa sa pe plan social, fiind considerată o ţară liberală. Aceasta este situată în nord vestul Europei, în vecinătatea Mării Nordului, Belgiei şi a Germaniei. 

Olanda, deşi este o ţară mică ca şi suprafaţă, aproximativ 41.500 km², este una dintre ţările cele mai dens populate din lume. Un sfert din teritoriul ţării se află sub nivelul mării, statul având cea mai joasă altitudine din lume. Capitala Olandei este Amsterdam, dar sediul guvernului, reşedinţa regală şi majoritatea ambasadelor se află la Haga. 

 

A TRĂI ÎN OLANDA

Fiecare persoană care doreşte să lucreze în Olanda are nevoie de un număr BSN (burgerservicenummer), acesta fiind echivalentul CNP-ului românesc, adică un număr de înregistrare al cetăţenilor. Orice cetăţean care doreşte un loc de muncă legal în Olanda, un cont bancar, etc. are nevoie de număr BSN.

Clima în Olanda este temperat-oceanică, cu vânturi permanente, ceea ce a dus la folosirea intensivă a morilor de vânt. Vara în Olanda este caldă, temperatura medie a lunii iunie fiind de 16-17⁰C, puţin mai rece decât în mod normal în România. Iarna este un anotimp răcoros, temperatura medie a lunii ianuarie fiind în jur de 2⁰C, de regulă este mai cald decât în România şi ninge mai puţin.

Conform unui studiu realizat de Health Consumer Powerhouse (http://www.gandul.info/stiri/studiu-olanda-tara-cu-cel-mai-performant-sistem-sanitar-din-ue-pe-ce-loc-se-afla-romania-11737309), Olanda este ţara cu cel mai performant sistem sanitar din Europa. Olanda are o infrastructură dezvoltată şi un sistem de transport public foarte eficient.

Aproape fiecare olandez are o bicicletă, unii dintre ei au chiar două. Majoritatea dintre ei folosesc bicicleta ca mijloc de transport pentru a ajunge la serviciu. Deoarece Olanda este mult mai plată decât România, ciclismul este practicat la o scară mult mai mare. Chiar şi copiii merg cu bicicletele la şcoală sau la sport, de aceea trebuie să fiţi mai atenţi în trafic.

Când trăieşti în Olanda, este important să ştii că:

Pescuitul este interzis fără permis Nu este permis să se facă grătar în aer liber sau în pădure – doar în locurile special amenajate

Olandezii nu apreciază dacă cineva le tulbură liniştea (muzică tare seara, vecini gălăgioşi, etc.)

Viteza maxima pe autostrată este de 120 km/h, pe drumuri judeţene 80km/h şi în localitate 50 km/h

Amenzile din trafic sunt foarte mari

ECONOMIA

Din punct de vedere economic, Olanda are una dintre cele mai sigure economii, bucurându-se de un climat politic stabil, un cadrul legal clar şi relaţii comerciale bine dezvoltate. Economia olandeză se bazează în mare măsură pe comerţul exterior, iar unele dintre trăsăturile cele mai importante sunt somaj şi inflaţie moderate, poziţie georgrafică avantajoasă, sistem fiscal stimulativ.

Cel mai dezvoltat sector al economiei olandeze este cel al serviciilor, acesta reprezentând trei sferturi din PIB (Produsul Intern Brut), cea mai mare pondere fiind cea a serviciilor comerciale.

Un alt sector foarte dezvoltat în Olanda îl reprezintă agricultura, care este una dintre cele mai performante din lume. Rezultatele agriculturii olandeze s-au obţinut datorită cultivării intensive a terenurilor arabile şi a unei specializări accentuate în sectorul creşterii vitelor şi a horticulturii. Faima Olandei este de asemenea legată de culturile sale de flori, în special de culturile de lalele, iar agroturismul este o formă de completare a venitului a peste 2.500 de ferme olandeze.

STIAŢI CĂ?

Curiozităţi şi informaţii statistice generale despre Olanda

În Olanda se află cel mai mare port al lumii?

Oraşul Amsterdam este cel mai prietenos oraş cu bicicletele şi bicicliştii şi că în Amsterdam există mai multe bicilete decât oameni?

Olanda are cea mai mică rată a şomajului din Europa?

Primul pantof de lemn provine din Olanda şi se numeşte klompen?

În Olanda locuiesc cei mai înalţi oameni din lume?

Olanda are aproximativ 1000 muzee? Olanda are cel mai vechi imn de ţară şi cel mai vechi tricolor din lume?

Olandezii au inventat microscopul, telescopul, ceasul cu pendul şi termometrul cu mercur?

Philips este o companie olandeză şi aceasta a inventat caseta audio, caseta video, CD-ul şi CD-romul?